Търсене в този блог

вторник, 16 януари 2024 г.

Премахнахме коментара ви

  


 

Като гледам какво става във фейса , какъв е манталитета на самите му собственици , не се надявам на повече от Оруелска кочина с меритократични прасета по върховете . Един пример от преди малко .Пет години назад някой се рови и докладва , търси ти цаката . Не може да е машината . И в следващата публикация пак за това става въпрос . Преди време имах подобен случай и цял месец не можех да публикувам из разни групи освен на своята стена . Докладването е анонимно и това е развращаване по комунистически . Доноси са това . https://warofthecrickets.blogspot.com/…/01/blog-post_52.html Какви хора управляват фейсбук? Ами другите платформи за споделяне и общуване ? Постоянно ми рекламират и набутват телеграм и подобни чрез реклами . Мрежата ври и кипи от дейност , а традиционните медии губят влияние . Какво следва да се направи ? 

 https://warofthecrickets.blogspot.com/2024/01/blog-post_16.html

Хората се групират  и не чуват различното мнение . Не чуват това ,което не им изнася  и не са готови да разберат .


6 ч. 
В Давос определят дезинформацията като най-голямата опасност за света през следващите две години.
Писах и говорих вече доста за нея с идеята и у нас тя да бъде възприета като много сериозна заплаха за националната сигурност.
Накратко, след арабската пролет, която чрез
социалните мрежи сериозно разклати деспотичните режими в Близкия Изток, автокрациите първо овладяха контрола върху тях, а след това водещите като Русия започнаха “експорт” на това ноу-хау под формата на диверсионни операции в демокрациите. Може да сме 100% сигурни, че същото ни чака с изкуствения интелект.
Вместо възприемане на тези “анонимни” операции на Русия, Китай и Иран - доказано и у нас - като обявена война, демокрациите едва ли не толерират налаганите от тях гледни точки като част от свободата на словото. Че дори са и парализирани да противодействат, сковани от критици за посегателството срещу него. Подценява се психологическото въздейстие на тези операции върху по-малко образованите хора, които винаги са мнозинство.
Каква е обаче огромната разлика при тази технологична промяна на доминиращото общественото мнение при демокрациите и автокрациите?
Че при автокрациите това вече не води до промяна на властта, за разлика от демокрациите. Нещо повече - както пише Илиян Василев - в руските образователни програми отпадат всички интерпретации на историята, които противоречат на държавната политика и се забранява fact checking като русофобска технология.
Guerre à la guerre
Т.е. хибридната война - фалшиви новини, инжектирани наративи, индуциране на маргинални гледни точки в доминиращи, кибер интервенциите за блокаж на системи - още повече ще се ожесточава. И това включва подсилването по всякакъв начин на рупорите - медии, анализатори, политици - на тези гледни точки на терен.
Изключително трудно е да се намери противодействие, освен ако тази реалност не бъде осъзната и не се изработи и следва държавна политика. У нас, трудността е двойна, защото руските гледни точки се лансират на:
- държавно ниво(президенството);
- политическо ниво (Възраждане, БСП и ИТН);
- анализаторско ниво: от редовно канени политолози и социолози не като друга, а основна гледна точка;
- медийно ниво, където платената гледна точка изпъква като постоянна алтернатива на фактите в няколко електронни сайта. Или “всички гледни точки” служат за прикриване на истината.
Но най-лошото - в този хор често попада и т.н. “разследваща” журналистика, която като открие подозрителен факт не започва сериозно, обективно и безпристрастно разследване, а бърза да направи сензационно внушение.  

Halime Bahry
Как ще стане тази борба с дезинформацията , като всичко е идеология и религия , а те въздействат преди всичко на емоциите , на първичните инстинкти ? Какво може да се противопостави на лъжите и страховете ? Факти ? Или други лъжи и страхове ?
  • Отговор
Борис Борисов
Halime Bahry Не всичко , но почти всичко . За да се смени чипа трябва време
  • Отговор
Plamen Georgiev
Halime Bahry точен въпрос. Всъщност дезинформацията е един от цяла палитра инструменти за влияние. Има силно, но краткосрочно въздействие. Друг, по-силен инструмент е когнитивната атака, която за разлика от дезинформацията, не борави толкова с манипулиране на информацията, колкото с нейната интерпретация от страна на жертвата. Няма смисъл да го лъжеш ако си го обработил как да мисли. Тук роля играят емоции, чувства, културни наслагвания. Онези, които твърдят, че противодействието става само с "повече четене" и сухо оборване с факти, грешат.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Въпроси и съмнения: Sic transit gloria mundi

Въпроси и съмнения: Sic transit gloria mundi : ? ? Т ъй преминава световната слава!    Evgeni Kanev Любими    ·  39 мин    ·  Мой близък за...