Търсене в този блог

вторник, 16 февруари 2021 г.

Опасността расте

 ПРЕМИНИ КЪМ ОСНОВНОТО СЪДЪРЖАНИЕ

ПРЕМИНЕТЕ КЪМ ТЪРСЕНЕ

Премини към ...

Изберете


Накратко в статията се обяснява че вървят две мутации. Едната подобрява способността на вируса да атакува човешките клетки чрез белтъкът ключ. Другата мутация помага вирусът да избегне защитата на организма тоест имунната система. 

Моето мнение е че до другата зима ще се появят щамове за които няма ваксина.

Освен това има някаква вероятност за обмяна на гени тоест на ноу-хау между този вирус и вируса на хив който е щироко разпространен в някои бедни африкански страни които на всичко отгоре с многолюдни. Колко бързо ще се случи това зависи от мащаба на заразата и колко често двата вируса ще се срещат в едни и същи клетки.


3D модел на вируса SARS-CoV-2 ZUMA PRESS

ЗДРАВЕ

Защо новите варианти на Covid-19 могат да бъдат по-заразни

Мутациите в придатъка на вируса създадоха потенциално по-инфекциозни версии на патогена, включително една, която в момента циркулира по света

От Даниела Ернандес и Алберто Сервантес

16 януари 2021 г. 8:05 ч. ET

ДЯЛ

ТЕКСТ



Тъй като вирусите се репликират, те се променят или мутират. Някои мутации дават предимство на тези вирусни варианти, като например по-добра способност да се прихващат и да заразяват човешки клетки. Това е, което учените смятат, че се е случило с варианта на коронавирус, който наскоро обхвана Обединеното кралство и който сега се появява в щатите в САЩ


Мутациите също могат да направят вирусен патоген по-здрав или по-добре да избегнат имунната система на тялото. Това е, което някои учени са обезпокоителни за друга мутация, наблюдавана при вариантите, появили се наскоро в Южна Африка и Бразилия.


Ключовите мутации в тези варианти засягат протеина на короната на вируса, който засява повърхностите на частиците на коронавируса. Това е протеинът, който помага на вируса да влезе в клетките и да зарази хората.


Коронавирусът използва шип протеини, за да влезе и да зарази клетките.


Шиповият протеин се свързва с рецептор на човешките клетки, известен като ACE2.


След свързването, формата на протеиновия шип се променя и дръжката му взаимодейства с други ключови протеини на повърхността на клетката.


Това помага на вируса да се слее с клетката.


2


3


1


РЕЦЕПТОР


Източник: Джейсън Маклелан, Тексаски университет в Остин

Шиповият протеин се състои от три еднакви части, известни като протомери. В оригиналната версия на коронавируса, произхождащ от Китай, тези протомери обикновено приемат затворена форма, която е относително неефективна при свързване с човешки клетки. Но миналата пролет мутация, известна като D614G, направи по-вероятно шип протеинът да има по-отворена форма, показват скорошни данни . Тази отворена конформация подобрява способността на вируса да се свързва с човешките клетки, според Джереми Лубан, вирусолог от Медицинското училище в Университета в Масачузетс, който ръководи изследването.



Всеки протеин с шипове се състои от три различни, но идентични части, известни като протомери


Мутация, известна като D614G, увеличава вероятността протеинът да бъде по-отворен.


Когато те са затворени заедно, шипът не е толкова ефективен при свързването на рецептора.


Това улеснява обвързването.


ПРИЛОЖАВА ОЩЕ ОТВОРЕНА ФОРМА


1 протомер


2 протомера


3 протомера


КЛЕТКА


ИЗГЛЕД ОТГОРЕ


СТРАНИЧЕН ИЗГЛЕД


ВИРУС


ПОВЪРХНОСТ


ВЕРОЯТНОСТ ОТ ИНФЕКЦИЯ


Източник: Yurkovetskiy et al., 2020

Този вариант на коронавирус скоро изпревари други съществуващи, за да стане най-доминиращият в света, каза Винеет Менахъри, експерт по коронавирус в медицинския клон на Университета в Тексас, който е изследвал мутацията D614G.


Той и други експерти, включително учени от Центровете за контрол и превенция на заболяванията, смятат, че същото може да се случи в САЩ и по света за варианта, идентифициран във Великобритания през декември.


Този нов вариант в Обединеното кралство включва мутация, известна като N501Y, която също изглежда влияе върху способността на вируса да се свързва с клетките. Той се намира в регион, известен като рецептор-свързващ домен или RBD. Той се среща и във версията на вируса, открита в Южна Африка.


Вариантите, които се появиха в Южна Африка и Бразилия, също имат общо с друга мутация на протеини, която засяга RBD.


Шиповият протеин има няколко важни региона


РЕЦЕПТОР-ОБВЪРЗВАЩ


ДОМЕН


Н-ТЕРМИНАЛЕН ДОМЕН


Функцията му е слабо разбрана. Вирусните варианти, открити в Обединеното кралство и Южна Африка, нямат части в този регион.


Тази област помага на вируса да се свърже с рецепторите на клетките. Вариантите, появили се в Южна Африка, Бразилия и Великобритания, имат мутации тук.


ГЛАВА


РАЙОН ЗА СТЪЛК


Източник: Джейсън Маклелан, Тексаски университет в Остин

За тази мутация, известна като E484K, проучванията показват, че тя може да помогне на коронавируса да избегне антителата, които имунната система на организма прави след инфекция с коронавирус и тези, дадени като терапия.



RBD не е единствената част от протеина, който е засегнат в двата варианта, открити във Великобритания и Южна Африка.


Коронавирусът мутира. Ето какво знаем.

МОЖЕ ДА ХАРЕСАТЕ ОЩЕ


СЛЕДВА


Коронавирусът мутира. Ето какво знаем.

Коронавирусът мутира. Ето какво знаем.

Докато новите варианти на коронавирус обхващат целия свят, учените се надпреварват да разберат колко опасни могат да бъдат. WSJ обяснява. Илюстрация: Алекс Кузоян / WSJ

Тези нови варианти на коронавирус също липсват парчета в регион, който се отделя отстрани на протеина, показан в синьо по-горе. Функцията на този регион, известен като N-терминален домейн, е слабо разбрана, казва Джейсън Маклелан, структурен биолог от Тексаския университет в Остин, който е изследвал как коронавирусните протеини взаимодействат с антителата. Но неговите и други изследвания показват, че антителата се свързват с него и помагат да се задържи вирусът. "Ясно е, че вирусът се опитва да избяга" от антитела, насочени към този регион, каза той.


N-терминалният домен може да претърпи по-драстични промени от свързващия рецептора домейн, където драматичните промени могат да компрометират способността на вируса да навлиза в клетките, ефективно убивайки патогена, каза той.


Пишете на Даниела Ернандес на daniela.hernandez@wsj.com и Алберто Сервантес на Alberto.Cervantes@wsj.com


Copyright © 2020 Dow Jones & Company, Inc. Всички права запазени. 87990cbe856818d5eddac44c7b1cdeb8

WHAT TO READ NEXT...


OBITUARIES

Marriott CEO Arne Sorenson Dies at Age 62 After Pancreatic Cancer Battle


EUROPE

Covid-19 Variants Outpace Europe’s Slow Vaccine Rollout


U.S.

After Covid-19 Vaccine, Baby Boomers Grapple With What Activities to Resume


HEALTH & WELLNESS

For Better Health During the Pandemic, Is Two Hours Outdoors the New 10,000 Steps?


U.S.

South Africa Coronavirus Variant Detected in U.S.


YOUR HEALTH

Covid-19’s Effects May Linger in Your Body, Even After Asymptomatic Cases


WALL STREET JOURNAL

Europe Watches Closely for Emergence of Virus Variants - WSJ.com


HEALTH & WELLNESS

Covid-19 Vaccine: What You Need to Know When You Get the Shot

Център за клиентиАбонатно споразумениеИзвестие за поверителностИзвестие за бисквиткиУправление на бисквитки© 2021 Dow Jones & Company , Inc. Всички права запазени.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Въпроси и съмнения: Sic transit gloria mundi

Въпроси и съмнения: Sic transit gloria mundi : ? ? Т ъй преминава световната слава!    Evgeni Kanev Любими    ·  39 мин    ·  Мой близък за...