Търсене в този блог

четвъртък, 18 февруари 2021 г.

Причината

 

Често критикувам двата партийни кита на Прехода: БСП и ДПС плюс третия по-млад кит: ГЕРБ. Ясно е, че трите партии са проектирани като масови чрез силата на ДС мрежите, страха, корупцията и медиите.
Кои са факторите, които правят толкова устойчиви на политическата сцена ГЕРБ, БСП и ДПС - реално управлявали през целия преход без 1997-2001 г (управлението на ОДС/Костов)?
Разбира се, най-лесно е да кажем, че символизират корупцията и провалите на нашето общество и са нишката, която ни свързва с комунизма и неговите служби.
Според мен този подход е погрешен. Трябва да се анализират не партиите, а техните гласоподаватели, които реално ги крепят на сцената. Защото освен купения, етническия, корпоративния и служебния вот, има и нормален вот, който остава най-големият.
Тогава какво е това, което кара нашите съграждани да гласуват пак и пак за тях?
Мисля, че в трите случаи конкретни причини са различни, но зад тях има една обща (мета)причина. При ГЕРБ - причината е народняшкият лидер, при БСП - фанатичната идеология и спорно минало, а при ДПС - заплахата за етноса.
Но забелязвате ли общото? Това е асоциацията на обикновения гласоподавател с други хора като голяма общност. В ГЕРБ той вижда начин да успее чрез партия в живота, т.е. да бъде "успешен";
в БСП - вижда гарант за съхранение на “социалистическия идеал” от младостта и големия брат Русия като правилната историческа линия, заради които неговите деди не са живели напразно;
в ДПС - като начин за успеха на етноса , който е свързан с тежестта му в политиката.
И тази подкрепа се запазва въпреки многобройните свидетелства в обратна посока от самите партии.
Общият знаменател е, че за тези партии фокус е малкият човек и перспективата, която му дават за неговия конкретен живот - макар да не смятаме винаги за легитимни средствата за постигане на целта. “Малкият човек” се вълнува най-вече от материалния аспект на личния си живот: заплатата, пенсията, социалните плащания и т.н. Затова и конкретните социални обещания на тези партии са винаги водещи.
Обърнете внимание с какво досега "градската десница" печели, но и губи гласове:
- демокрация (но малкият човек предпочита някой авторитар да се погрижи за него);
- интеграция в ЕС и НАТО (сякаш не сме вътре?) и
- съдебна реформа (това какво ми носи?) - послания, които се разбират и са важни за макс 300 хил. души.
А всъщност “трите кита” остават извън своя обхват огромни общности, от което демократичните партии трябва да се възползват с правилните и конкретни послания:
1. Малкият и среден бизнес, който пострада жестоко от епидемията и политическото безхаберие
2. Медиците и най-вече сестрите и санитарите, които работят при нечовешки условия срещу мизерно заплащане
3. Учителите, които също работят демотивирани в застрашаваща живота им среда
4. Бъдещите майки, които отлагат първото и се отказват от второ дете, заради лоши финансови, здравни, инфраструктурни и битови условия
5. И най-вече младите, които не искат да напускат или искат да се върнат в България, в която да градят своето бъдеще
6. Всички българи, които искат ускорена модернизация на страната и тя да влезе в 21 век.
Дали освен ценностите на свободата и демокрацията не ни трябва точно това - конкретни послания за тези хора?
Време е.
35
4 коментара
4 споделяния
Харесване
Коментар
Споделяне
Коментари
Преглед на още 3 коментара
  • Общата черта ли ... общата черта на тъй наречения малък човек с неговите ежедневни тревоги е ... че чака да му "дават", че чака да му се "разреши", че чака друг да му решава индивидуалните проблеми ... соцмислене ...
     
     
    Свобода на словото - 111-то място. От няколко дни мисля, че сме на последно...
    2 месеца преди изборите журналистка ме интервюира за репортаж по новините по тема: миграция на разпознаваеми хора от “градската десница” към Герб. Нито съм член на партия, нито съм политически коментатор, ама карай! Но нищо де - винаги ще кажа, като ме питат.
    Обяснявам, че то по оста комунисти-некомунисти те Герб си мислят, че те СА градската десница. (Дефинирайте “градска десница”? Не казва.) Но че привличането на по-интелигентни лица на изборни позиции е отдавна закъсняло и че Службогонци и конформисти пък винаги ще има. Че ако човек иска нещо да помръдне - вероятно си казва, че “политиката е изкуството на възможното” и винаги си играе с най-силния. Но че това е конформизъм. Обяснявам и че хората в управлението не са ни началници (по
    Evgenii Dainov
    :-)), а е обратното - ние сме техни работодатели и че в това няма нищо лошо - щом сме най-бедната, корумпираната, болната, смъртната, несвободната и нещастната страна в ЕС пък малко да се сменят физиономиите в НС - освежаващо ще е за всички. И че затова са били протестите.
    Тя явно има предвид под “градска десница” ДБ, ама й е забранено да го произнася.
    3 пъти по време на нашата комуникация тя ми казва: “Ние сме плуралистични. Ние сме свободна медия. Ние не следваме само една линия. Ние даваме глас и на различните гледни точки - като вашата.” Репортажът завършва с нечие изречение, че Герб печелят изборите.
    Извинявайте, колеги журналисти, но това е ЕДИНСТВЕНАТА задача на медиите - особено па преди избори - да показват “различните гледни точки”.... И това не са “различни гледни точки” спрямо “единствената правилна” (!!!), нито са просто цифри - щом събереш 51% с коалиция в НС - да имаш право на режимче. Медиите отговарят за основно право при демокрация - правото на народа на една държава да бъде обективно информиран, за да може да направи информиран избор и да гласува за РАЗЛИЧНИ политически субекти, не само за един!!!
    Вие разбирате ли какво им говорят в нюзрума?!
    Хора, ние през Средните векове ли се върнахме или по Татово време?! Лов на вещици и приемане на тоталната цензура като норма. Абсурд.
    Къде е Свободата на словото и печата???
    Как къде е свободата ?Ами в мрежата! И какво като има информиран избор? Каквито избирателите, такива и управниците! Половината избиратели не искат да се ваксинират, а повечето от останалите се ослушват и страхуват, изчакват да видят какво ще стане с мераклиите да са първи.Хем им се иска хем не им стиска. И в политиката раздвоението е тотално. Всички не харесват този парламент и повечето политици, но ще гласуват за тях за да не си развалят рахатлъка ,да не би нещо да се промени ,да се обърка. Какъвто ще да е, ама да си е наш. Неслучайно постоянно се говори за стабилност! Мафията разчита именно на конформизма и страховете, на опортюнизма и изобщо на отрицателните качества на българите. Журналистите защо да са по-различни? Наведена главичка сабя не я сече! Какво ще се пише и говори поръчват тези които дават парите. Впрочем войнствената посредственост какъв друг избор има освен да се нагажда и слушка!
     
    Не били китове, а глутници. 
    Това са партиите в парламента  
    Всяка глутница си заделя  свое стадо, което я храни . Това на БСП са все дърти овце , които измират .

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Въпроси и съмнения: Sic transit gloria mundi

Въпроси и съмнения: Sic transit gloria mundi : ? ? Т ъй преминава световната слава!    Evgeni Kanev Любими    ·  39 мин    ·  Мой близък за...