Търсене в този блог

вторник, 30 януари 2024 г.

Кеш

 


 

Това ,което със сигурност знам е , че  както за Радев, така за Пеевски и Борисов  , ПП-ДБ са трън в задника , който им пречи  да си седят на задниците около държавната софра . Това ,че става въпрос как да се делят  порциите и у кого да е ножа   е повече от ясно . 

“Една от най-отвратителните привички на дребните души е, че подозират своите низости у другите”.
Този любим мой цитат от Дядо Горио на Балзак ми изглежда като намерен от радевия текстописец, послучайност с диплома от Сорбоната. Признавам, че е доста на място, след като централна тема на цялата Човешка комедия на Балзак са парите.
Затова и когато анализираме спречкването - защото място за конфликт няма - между Радев и Пеевски става дума само за пари и това, което най-лесно ги печели и задържа - властта. За никакви ценности, принципи, камо ли държавност не може и дума да става на тяхното ниво.
Повода за крамолата - отказът на Радев да одобри Атанасова за съдия. Но защо Пеевски така остро реагира е сюжет за неполитически разговор. А причината за крамолата е съвсем друга и със сигурност не е “кеша” на Радев, понатрупан покрай газови и имотни проекти. И затова за никакъв договорен театър за подсилване на имидж не става дума.
Иде реч за използване на кеша за нов политически проект, който Пеевски не контролира и който може да му обърка пасианса по западното изпиране на имиджа му и източните му бизнес интереси.
Пеевски и Борисов са едно и това не е тайна. Едно ли са вече с ПП-ДБ - каквато теза налага “добронамереният” демократариат? Не, но явно са заровили томаховките с идеята да завършат реформите в съдебната система и регулаторите, което би било невъзможно при конфликт. Дали това ще даде резултат предстои да видим, но сегашната тишина в сглобката дава храна на версии за “претопяване”, каквато лансира вчера Радев.
Истина обаче е, че Пеевски знае за това очакване от ПП-ДБ и предвид наближаващата ротация, след която ПП-ДБ ще изгуби изпълнителната власт или поне инициативите в нея - и затова ПП-ДБ вече не го напрягат.
Това, което го напряга са силните властови позиции на президента да “кара влака” по две линии:
(1) кадровите назначения на Радев в службите, регулаторите, енергетиката и дори някои министерства - които са му силен коз да печели кеш и да подрива своите противници (спомнете си записа от сбирката на ПП).
(2) имунитета на Радев, който го прави неуязвим за инструмента на Пеевски - прокуратурата - чрез който сплашва и склонява.
Нова партия на Радев - макар едва ли ще спечели властта - ще укрепи и парламентарните му позиции за сметка на прокситата на ББ и ДП - Възраждане и ИТН, които сега са под техен контрол.
Тази партия ще бъде руското прокси в България с далеч по-силни позиции от залязващото Възраждане, защото ще играе като проевропейска социалконсервативна партия. Това е новата линия на Кремъл - не да пробва да изкарва страни от ЕС и НАТО, което се оказва невъзможно с убиването на Русия и руския мир като алтернатива, а да създава уж европейски партии, които да подриват отвътре съюза като Троянски коне - какъвто прекрасен пример е Орбан.
Явно титлата “Магнитски” направи Пеевски неприемлив посредник и за руснаците и те изграждат своя нов център у нас около Радев, който зад завесата яростно се бие да бъде и довереник на САЩ. При всичките услуги, които направи на Русия - Радевият кабинет направи вноската за втората партида американски самолети, подкрепи инициативата Три морета (получи поименна благодарност от Байдън), страйкърите също бяха поръчани по негово време, а заводите ни продължиха да въоръжават украинската армия. Не вярвам и да си спомните една лоша дума на Радев към САЩ. Представете си колко власт ще получи, ако Тръмп се върне - което ще изтрие веднага черните точки на Радев, заради руската подкрепа.
Трябва му само партия, която да материализира инвестициите в управленски ресурси от няколкото служебни кабинета и която да продължи достъпа му до властта след като приключи президентството.
Затова Пеевски го призовава сега да излезе от президенството, където е извън неговия контрол. И се задейства - както по друг повод казва Балзак в дядо Горио - “като стар кавалерийски кон дочул бойната тръба”.





  • Борис Борисов
    "Иде реч за използване на кеша за нов политически проект, който Пеевски не контролира и който може да му обърка пасианса по западното изпиране на имиджа му и източните му бизнес интереси." И сега какво каза всъщност, че Пеевски контролира останалите ПП например , които го перат .
    • Отговор
    Автор
    Evgeni Kanev
    Борис Борисов казвам, че пишеш без да четеш
    • Отговор
    Борис Борисов
    Evgeni Kanev Прочетох и казвам това което ще си помисли всеки , пък както искаш го разбирай . Общият интерес на всички са парите и властта . Цинично , но е така . Политиката е бизнес . Имат ли общ интерес да разкарат ПП-ДБ ? Точно сега не знам . Очаквам искане за импийчмънт и груба игра , ако е вярно това което казваш . Така Радев ще стане легитимен вожд и после взаимно ще си търкат гърбовете в руската баня .  





    Няма коментари:

    Публикуване на коментар

    С глава в пясъка

      Europeen Dialogue 15 ч.   · Предствяте ли си каква наглост от този цървул : Със сигурност няма да позволя да разбият българските служби, ...