Търсене в този блог

неделя, 8 октомври 2023 г.

Обречените

 Ето защо въглищарите са обречени , но явно не искат да повярват или се надяват на чудо , някой да ги субсидира още 15 години . Няма как да стане . Просто няма начин и  това трябва да им се каже  категорично , повече да не се преговаря  с идиоти и политически мотивирани  рекетьори .  Копирам статията защото не всички имат абонамент  да четат , а трябва да се чете  и мисли . Бъдещето първо чука на вратата , а после влиза със взлом като валяк . Изборът  е ваш дали ще я подпирате с протести .

Въглищата и ТЕЦ-овете в числа: кой колко работи и произвежда

Данните показват, че ролята на фосилната енергетика намалява значително и отново генерира загуби

Данните са красноречиви за затихващата функция на въглищната енергия, но тя няма как да бъде изкоренена бързо от микса нито технологично, нито политически
9987 прочитания
Данните са красноречиви за затихващата функция на въглищната енергия, но тя няма как да бъде изкоренена бързо от микса нито технологично, нито политически    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Бюлетин: Енергетика Енергетика

Научавайте най-важното от сектор енергетика през изминалата седмица

Темата накратко
  • Протестите в България може и да приключат, но данните на енергийната система няма как да бъдат изкоренени и променени
  • Ниският дял на въглищата от производството и спадът в тяхната важност за системата са важни точки, които са подкрепени от числата.
  • От базов източник до балансьор в критични моменти- въглищните централи не могат да бъдат извадени от микса веднага, но вече изпълняват различна роля.

В публичните дебати около протестите на миньорите и енергетиците през последните дни се размениха куп противоречащи си данни за ролята, важността и дейността на въглищния комплекс. И това е нормално - определени групи взимат конкретни числа за даден период, за да се потвърдени една или друга теза, без да се гледа общата картина. Което създава истинско объркване сред обществото и прави невъзможна преценката кой е крив и кой прав в спора.

А всъщност информацията е публична - в Европейската организация на преносните оператори, в която членува и държавната ЕСО, се съхраняват данни за всеки час от дейността на всяка централа. И лесно може да се види с какво тя допринася за енергийната система.

Накратко, те показват следното: през 2023 г. въглищата имат рекордно нисък дял в енергийния микс на страната, износът на ток буквално се срива, производството на ВЕИ се удвоява, потреблението намалява, а цените на електроенергията се стабилизират.

Всъщност за последните 5 години ТЕЦ-овете са имали само една успешна - 2022, когато заради спрения руски газ имаше криза с енергийните цени в цяла Европа. Или казано по друг начин - въглищните централи могат да работят само ако токът е много скъп и приходите от продажбата му покриват разходите за заплати и въглеродни емисии. При сегашните пазарни условия за тях просто няма място. Една от многото причини защо е несъстоятелно сравнението между тази и миналата година е разликата в средната цена на електроенергията. Средната цена на борсата е спаднала с 59% за деветмесечието, като доказателство за по-ниските цени е, че приетият таван от парламента за субсидиране на бизнеса от 200 лв на мВтч в някои месеци въобще не беше достиган.

Това, че въглищните централи все още функционират, се дължи основно на квотите им за регулирания пазар, за което получават компенсации, така че крайната цена за битовите потребители да остане ниска.

От друга страна, в определени часове от денонощието и през зимата нуждата от ТЕЦ остава голяма и без такива мощности енергийната система би била изправена пред сериозно предизвикателство. Точно затова никой не иска, а и не трябва да има рязко затваряне на такива централи в следващите години. Вероятно те ще бъдат запазени като резерв за системата, но няма да имат основната роля както преди.

2023 като прогноза за бъдещето

Производството на електроенергия през тази година изглежда по коренно различен начин от това през 2022 г., което иначе често се използва като референтна стойност от различни анализатори, но най-вече от синдикатите и заетите в сектора. Всъщност е по-правилно да се каже, че различната беше 2022, защото настоящата година реално следва траекторията на по-предишните и до голяма степен очертава бъдещето.

Далеч по-професионално би било дори миналата година въобще да не се включва в сравненията заради кризата с енергийните цени и изкривяването на пазара след войната на Русия в Украйна. Тя дава фалшива идея какво най-вероятно ще бъде бъдещето на пазара.

Иначе сухата статистика показва, че за деветмесечието на 2023 г. като цяло България е произвела с 21% по-малко електроенергия на годишна база. Разликата в производството конкретно на въглищна електроенергия тази година спрямо предишната е още по-внушителна - спад с 44%.

Като дял от общото производство на ток в страната въглищата заемат средно едва 32% за първите 9 месеца на тази година, като от юни насам този показател е изцяло под границата от 30 процента. Това е много далеч от приказките за 50 - 60%, които се лансират от различни синдикални организации и политически партии. Дори през първото деветмесечие на 2022 г., която имаше истински бум в производството, ТЕЦ-овете са генерирали 47% от общата електроенергията. А в нито един месец от тази година освен януари и февруари техният дял в производството не е бил над 40%. Отдалеч може да се направи заключението, че когато газът не е с висока цена, въглищата буквално изпадат от дневния производствен микс.

В същото време точно обратно е движението при ВЕИ. Делът на слънцето, вятъра и водата през тази година достига средно 21%, при само 14% през същия период на миналата година. А през юни или юли зелената енергия за първи път надмина като обем тази от въглищата.

Важно е, че има и значителен спад в потреблението на електроенергия в страната - близо 5% на годишна база към края на септември. С това консумацията на ток реално слиза под нивото на пандемичната 2020 г., когато много бизнеси бяха затворени. Конкретно през изминалия септември е регистрирано най-ниското потребление за този месец през последните поне 5 години. А причината е както в енергийната ефективност, така и в това, че има масово инсталиране на соларни панели за собствени нужди както при фирмите, така и при домакинствата. Произведени мегавати, които не се хващат от системата и няма да се върнат най-вероятно никога под формата на търсене.

Напълно погрешно е да се твърди, че спадът в дейността на топлоелектрическите централи и потреблението на ток като цяло се дължи на липсата на индустриалната активност. Тя е надолу с 2.4 пункта на годишна база през юли, за когато са последните данни на Евростат, но средният й спад от началото на годината е само 0.5 пункта, като има месеци, през които е дори по-висока от миналогодишната. Това ясно показва, че при подобна индустриална активност страните в ЕС, включително България, имат много по-малко нужда от въглищна електроенергия. Това се доказва от индекса на Евростат за енергийното производство, който сам по себе си е надолу със средно 7 пункта въпреки почти запазената индустриална активност.

Всички тези процеси не само ще продължат през следващите години, но и ще се засилват. Инвестициите в големи ВЕИ очертават прогноза още няколко хиляди мегавата нови мощности до 2026 г., а инсталациите за собствено потребление растат лавинообразно и ще продължават да понижават нуждата от централизирано производство. Същото ще се случва навсякъде в региона. И това неминуемо ще ограничи още повече дейността на въглищните мини и ТЕЦ-овете.

Износ, ако има кой да купува

Без съмнения 2022 г. беше рекордна по отношение на изнесената от България електроенергия - над 12 млн. мВтч. За сравнение, средно през предишните години износът е бил около 5-7 млн. мВтч. Това обаче се дължи на обективния факт от липсата на природен газ и високата му цена, поради което много от газовите мощности в региона просто не работеха и беше по-изгодно в моментната пазарна ситуация да се купува от българските въглищни централи. Сега това не е така и към момента има 65% спад на износа, като в абсолютни стойности той се приближава до рекордно ниската 2020 г., когато заради локдауните икономическият живот беше замрял.

По-конкретно износът на електроенергия от България в посока държавите около нас за първите 9 месеца на годината се понижава от 10 млн. мВтч през 2022 до 3.5 млн. мВтч. Дори през май тази година страната за първи път стана нетен вносител на електроенергия, тъй като тогава единият блок на АЕЦ "Козлодуй" беше в планове ремонт и вместо да се замести от местните въглищни мощности, беше по-изгодно да се внася от региона.

Ако погледнем само изминалия септември - тогава са изнесени 579 хил. мВтч към Гърция, Турция, Румъния, Сърбия и Македония. Това е двойно по-малко на годишна база, но пък е приблизително колкото се е изнесло през 2019 и 2020 г. Което показва, че именно това са стандартните нива и те са факт дори без допълнително натоварване на въглищните ТЕЦ. Всъщност въпросните централи има огромен свободен капацитет, който обаче не се използва точно защото няма на кой да продадат енергията си.

Една от причините за по-ниското потребление на електроенергия през септември в България и региона е и благоприятното време. Месецът беше с 2.8 градуса над средната норма за периода 1990-2020 г. и така нямаше нужда както от отопление, така и от охлаждане.

Предвид всичко това е изключително погрешно да се ползват данните от 2022 г. като мотив за запазването на пълния капацитет на въглищните мощности.

Какво правят ТЕЦ "Марица-изток 2" и "Мини Марица-изток"

Ако погледнем само дейността на държавния ТЕЦ и мините, през тази година и при двете дружества отново се връща негативната тенденция от годините преди 2022.

За първото полугодие загубата на мините е колосална - 51.4 млн. лв. Тя се дължи на значителния спад в продажбите на въглища - над 40%, и същевременно липсата на оптимизации в персонала. Дори напротив - разходите за служителите се увеличават с 16.6% до 158.9 млн. лв., а конкретно графата за възнаграждения нараства с 21.85% до 125.4 млн. лв. при 102.9 млн. лв. за същия период на м.г.

При ТЕЦ "Марица-изток 2" първото тримесечие беше сравнително добро, тъй като тогава все още действаха сключени през миналата година договори за продажба на енергия на високи цени, а и в зимните месеци борсовите сделки се сключват на поне 50% по-високи нива от сега. Още през второто тримесечие на годината обаче централата регистрира загуба от 70 млн. лв., която вероятно се е задълбочила в следващите месеци.  

Статията е само обзор и далеч не е изчерпателна . У мен възниква един въпрос: Ако ПАВЕЦ "Чеира " заработи как ли би изглеждала картината с натоварването на  въглищарките ?  На практика  или минават на газ или затварят . Вероятно ТЕЦ "Марица-изток 2" ще остане в резерв   и още по-вероятно  ще има дори зими когато няма да работи . Скъпичък резерв . Само няколко години ни делят от това време . Нямаме време  за да усвоим  парите нужни за да се  намери работа на миньорите , енергетиците , да се преквалифицират, да се отвори нов бизнес . Много много влакове сме изпуснали  .

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Въпроси и съмнения: Sic transit gloria mundi

Въпроси и съмнения: Sic transit gloria mundi : ? ? Т ъй преминава световната слава!    Evgeni Kanev Любими    ·  39 мин    ·  Мой близък за...